Selvom laurbær er meget stærke planter, kan det ske, at din laurbærhæk får brune blade eller andre symptomer. Generelt kan dette løses godt og er nogle gange endda midlertidigt. Vi giver dig gerne tips om, hvad du skal gøre i hvilken situation.

Orangebrune eller brune blade om vinteren

Bladfarveændringer på en laurbær – portugisisk laurbær eller kirsebærlaurbær – om vinteren eller det tidlige forår skyldes normalt frost. Frostskader er nemme at løse ved at klippe grenen med de brune blade af til det første pæne grønne blad.

Brune kanter om sommeren

Får din laurbær brune kanter på bladene om sommeren? Så er det sandsynligvis forårsaget af solskoldning. Bladene vil falde af af sig selv. Eventuelt kan du også klippe bladene eller grenene af.

Mystiske huller og brune pletter

Det er et mærkeligt syn, hvis der pludselig kommer huller i bladene eller brune pletter på din laurbærhæk. Som om bladene er blevet spist af et insekt! Hvis du ikke gør noget ved det, vil det, der kaldes skudskimmel, langsomt angribe en stadig større del af din hæk. Skudskimmel er en ufarlig svampesygdom og har derfor intet at gøre med hagl, selvom det ser ud som om din hæk har været udsat for sort hagl. Løsningen her er et bekæmpelsesmiddel: Microsulfo fra Bayer. Hvis du ikke ser nogen forbedring, kan det være, at din hæk står på et for vådt eller surt sted eller lider af en mangel på kvælstof eller magnesium. Dræning eller gødning er løsningen i så fald.

Laurbær får gule blade

Tørke eller for lidt næring i jorden er normalt årsagen til gule blade. Dette gælder også for laurbær. Tørke er let at konstatere og nemt at løse; giv vand! Men hvis det ikke er det, er det en mangel på næring. Dette er også nemt at løse ved at gøde din hæk. Hagen-AZ er et passende middel til dette. Hvis du dyrker på næringsfattig jord, er det tilrådeligt at gentage dette årligt.

Klistrede blade

Dette er bladlus! I et senere stadie kan der også ses sort belægning (soddug). Bladlus skal bekæmpes, da svampen, der vokser på den klistrede substans, forårsager væksthæmning. Bayer har forskellige midler til dette.

Blad spist i stykker

Om det kun er huller langs bladets kant, eller at bladet allerede ser ud som et skelet: din laurbærhæk har larver! Dette skal behandles, og Decis fra Bayer er det rigtige middel til dette.

Skimmelsvamp i din laurbærhæk

Meldug ser lidt ud som en sandwich, der har ligget for længe i en varm plastikpose, men ikke blå, men hvid. Håret skimmel i din hæk, det vil du ikke have! Hvis angrebet er begrænset, så beskær det fra hækken. Smid ikke dette afklip på din kompostbunke, men i det normale husholdningsaffald. Hvis angrebet er mere fremskredet og ikke kan beskæres væk, kan det bedste middel være at bekæmpe det med Decis fra Bayer.

Laurbær som hæk

Lad dig ikke skræmme af alle sygdommene; laurbær er en af de stærkeste hækplanter. En god basis er vigtig for enhver plante. Sørg derfor altid for, at dine planter står på det sted, de ønsker, og afvig ikke fra dette. Så vil du se, at hver plante – også laurbær – vil give dig glæde i lang tid!

Beskæring af laurbær

Det er rart at vide, at laurbær tåler drastisk beskæring meget godt. Så hvis din hæk er blevet kraftigt angrebet, og du ikke har andet valg end at beskære kraftigt? Vær rolig: din hæk vil skyde igen.

Placering af laurbærhæk

En plante trives bedst, når de ønskede forhold er ideelle. Laurbær har ikke mange krav, de kan bare ikke lide konstant våde rødder. Hvis din laurbærhæk står på et for vådt sted, trives den ikke godt, hvilket resulterer i sygdomme. I så fald kan en anden plante være mere egnet til det sted.

Har du spørgsmål om dette? Ser du noget mærkeligt på din haveplante? Vi står klar med professionel rådgivning. Du kan ringe og maile til os eller chatte med os!